Svjetski dan darivatelja koštane srži

17. rujna obilježava se Svjetski dan darivatelja koštane srži. Ovaj dan se od 2015. godine obilježava svake treće subote u rujnu kako bi se podsjetilo na važnost upisa u registre dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, darivanje matičnih stanica krvi iz pupkovine te zahvalilo svim divnim ljudima koji su odvojili vrijeme i darovali dio sebe za oboljele osobe kako bi im spasili život.
156 darivatelja do danas je darovalo dio sebe kako bi dalo nadu za život potpuno nepoznatim osobama! Ne radi se samo o 156 oboljelih osoba kojima je bila potrebna transplantacija, već o njihovim obiteljima i prijateljima, o ljudima koji ih vole. Ovim činom darivatelji im daruju još zajedničkih trenutaka na ovom svijetu, još ljubavi i sreće koju će moći zajedno proživljavati. Često čujemo: „Ali to se podrazumijeva, svatko bi pomogao, svatko bi pristao dati svoju koštanu srž ako zna da to nekome može spasiti život!“ Nažalost, ne podrazumijeva se, ali je neizmjerno vrijedno, nesebično i plemenito te vraća vjeru u ljude taman onda kada svi pomalo posustanemo i daje nadu da će ipak sve biti dobro.

Kada bismo vam mogli opisati sreću, ljubav i spokoj koje darivatelji koje smo imali čast upoznati osjećaju kada znaju da su nekom pomogli (pogotovo kada su imali priliku upoznati osobe kojima su darovali svoje krvotvorne matične stanice), vjerujemo da bi svima koji se još uvijek nisu pridružili Hrvatskom registru, to bila dovoljna motivacija. Kada bismo vam mogli opisati skromnost, zahvalnost i životnu radost koju osjećaju primatelji tih matičnih stanica koje smo imali čast upoznati, vjerujemo da ne biste čekali niti sekunde da se pridružite Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Za dodatnu motivaciju, u nastavku možete pročitati statističke podatke World Marrow Donor Association-a (Svjetski registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži) i Hrvatskog registra DDKMS i Zaklade Ana Rukavina:
• Svjetski registar kojeg je i Hrvatski registar član danas broji ukupno 40,355,009 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica (39,550,758 potencijalnih darivatelja i 804,251 doza krvi iz pupkovine).
• 62.227 broj upisanih potencijalnih darivatelja u Hrvatski registar (62.063 HLA tipiziranih uzoraka).
• 3.684 darovanih doza krvi iz pupkovine u javnu Banku krvi iz pupkovine Ana Rukavina koje su tipizirane i upisane u Svjetski registar.
• Od 2009. godine kada je provedena prva nesrodna transplantacija iz Hrvatskog registra do danas, provedeno je 156 transplantacija iz Hrvatskog registra (111 za oboljele osobe iz Hrvatske te 45 za oboljele osobe iz inozemstva).
• Od ukupno 156 transplantacija, 7 ih je bilo od darovanih doza krvi iz pupkovine u javnu Banku krvi iz pupkovine Ana Rukavina (1 doza krvi iz pupkovine transplantirana oboljeloj osobi iz Hrvatske, a 6 oboljelim osobama iz inozemstva)
• U 2022. godini je do danas od darivatelja iz Hrvatskog registra provedeno 10 transplantacija krvotvornih matičnih stanica, od toga je 7 transplantata darovano oboljelim osobama iz Hrvatske, a 3 oboljelim osobama iz inozemstva.
Hrabri, nesebični i velikog srca, njih 156 darivatelja iz Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, pružili su ruku spasa 156 osoba i njihovih obitelji diljem Hrvatske i svijeta.
Hvala od srca od svih nas iz Zaklade Ana Rukavina i iskrene čestitke darivateljima povodom Svjetskog dana darivatelja koštane srži!

Posted in Novosti.