Uključite se – možete nekome spasiti život!

Zaklada Ana Rukavina i Zajednica žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Karlovačke županije organiziraju akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži i matičnih stanica. Bit će to 171. takva akcija koja se kontinuirano održava diljem Hrvatske. U Karlovcu će se održati u subotu, 7. studenog od 11 do 13 sati na Trgu Matije Gupca, pa organizatori pozivaju da im se pridruži što više građana.

– S većim brojem darivatelja povećava se i šansa za pronalazak adekvatnog darivatelja i time spašavanja nečijeg života. Usprkos odličnim rezultatima Zaklade, novac i dalje predstavlja zapreku u postizanju optimalnih rezultata. Tipizacija je vrlo skup postupak i po jednom uzorku krvi iznosi 1.580 kuna, tako da smo do danas od prikupljena 32.872 uzorka krvi tipizirali više od 13.000 uzoraka krvi donora.
HLA (Human Leukocyte Antigen) tipizacija nam omogućuje pretraživanje genetske podudarnosti i tkivne snošljivosti između donatora i bolesnika kojima transplantat koštane srži ili matičnih stanica omogućava izlječenje. Kako se u Registru pretražuju samo HLA tipizirani darivatelji, cilj ove akcije je i prikupljanje financijskih sredstava za tipizaciju što većeg broja uzoraka krvi potencijalnih donatora pa Vas pozivamo da kupnjom promotivnih materijala Zaklade pomognete naš rad na proširenju Registra, ističu Marija Rukavina, ravnateljica Zaklade i Nada Murganić, predsjednica Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Karlovačke županije.
U Karlovcu je ova akcija već dosta poznata. Posebno značajna činjenica je da je Opća bolnica Karlovac među prvima od županijskih bolnica u Hrvatskoj dobila licencu Ministarstva zdravstva za uzimanje krvi iz pupkovine za pohranu matičnih stanica za Zakladu Ana Rukavina.
– Matične stanice su stanice od kojih može nastati bilo koja stanica u organizmu. Dakle, kože, mišića, kosti, srca, jetre, bubrega, mozga i tako dalje. Bilo koji organ može nastati iz tih stanica i zato je ona važna. Danas se najveći broj istraživanja radi na tim stanicama jer smatra se da je budućnost u tome da se kroz te stanice može efikasno “popravljati” tijelo. Kad žena u našu bolnicu dolazi na porod dobiva ponudu i može ispuniti formular za doniranje krvi iz pupkovine. Kad se dijete porodi, u pupkovini između djeteta i posteljice nalazi se određena količina krvi koja se donira. Određenim postupcima izdvoje se elementi krvi i ostaju matične stanice koje se pohranjuju u banku i čuva se dok se ne nađe kome će se donirati, naglasio je dr. Željko Štajcer, šef službe za ženske bolesti i porode i dodaje kako je svrha uzimanja matičnih stanica liječenje akutnih i kroničnih leukemija.

– Velika je mogućnost primjene matičnih stanica i znanost na tome dosta radi. Primjerice, kod prometne nesreće kod ozljede moždine u taj prekid bi se mogle staviti matične stanice koje će „premostiti“ oštećeni dio kako bi ponovno funkcionirala. Nakon takve povrede ljudi ostanu i bez mogućnosti hodanja i pokreta u donjem dijelu tijela. Nakon infarkta gdje dolazi do oštećenja srca, moglo bi se popraviti kroz te stanice. Sada je bitno prikupiti što više takvih stanica, s obzirom da svakome ne odgovaraju bilo koje stanice. Zato se rade tipizacije, kao i kod donacije organa, istaknuo je dr. Štajcer i naglasio kako za darivatelj nema nikakve posljedice nakon donacije, već su bitni samo dobra volja i želja da se nekome pomogne.
Važno je naglasiti da darivatelj koštane srži ili perifernih matičnih stanica može biti svaka zdrava osoba u dobi od 18 do 55 godina. Transplantacijom srži mogu se liječiti bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži.

Osim na ovaj način, možete pomoći i kupnjom promotivnih proizvoda Zaklade Ana Rukavina ili donacijom na  žiro račun Zaklade.

Detaljnije informacije o aktivnostima i projektima Zaklade Ana Rukavina na www.zaklada-ana-rukavina.hr

Karlovački tjednik: Ana Župančić

Posted in Novosti.