ZAKLADA ANA RUKAVINA U RIJECI ORGANIZIRA AKCIJU ZA POMOĆ DJEVOJČICI RITI

Pozivamo sve građane i građanke Rijeke u dobi od 18 do 40 godina da se odazovu Akciji.
U srijedu, 21. lipnja 2023. godine, u prostoru Narodne čitaonice, Korzo 24, od 15.00 do 18.00 sati Zaklada Ana Rukavina organizira Akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Ova se Akcija održava u Rijeci kako bi se pomoglo djevojčici Riti koja ima 12 godina i koja se liječi u KBC-u Rijeka zbog recidiva leukemije. Na žalost, roditelji i bliža obitelj nisu podudarni darivatelji.
Zaklada je već pozvala građane u cijeloj Hrvatskoj da se odazovu i odu u transfuzijske centre i upišu se u Hrvatski registar, a ovom akcijom želimo što prije pronaći podudarnog darivatelja i lijek.

U registar se mogu upisati zdrave osobe u dobi između 18 i 40 godina.

Postupak upisa u okviru riječke Akcije podrazumijeva dolazak u Narodnu čitaonicu gdje će potencijalni darivatelj matičnih stanica ispuniti Pristupnicu s važnim informacijama. Od Zaklade će dobiti Potvrdu o pristupanju i epruvetu s ispisanim osobnim podacima. S tom epruvetom dolazi do medicinske sestre/tehničara koja će mu izvaditi krv i preuzeti pristupnicu.
Sam proces za potencijalnog darivatelja je anoniman, nije bolan, traje najviše 10 minuta.
Za davanje uzorka krvi nije potrebno biti praznog želuca i poželjno je popiti dovoljno obične vode zbog lakšeg vađenja krvi a i zbog vrućine.
Ovim putem pozivamo sve građane i građanke Rijeke u dobi od 18 do 40 godina da se odazovu Akciji i postanu potencijalni darivatelji krvotvornih matičnih stanica. Djevojčici Riti potreban je lijek što prije, a podudarni darivatelj možda je građanin ili građanka grada Rijeke. .
Vidimo se sutra!

Posted in Novosti.