Akcija upisa u Hrvatski registar u Karlovcu

Dragi naši, u utorak, 8. lipnja od 11 do 13 sati Zaklada Ana Rukavina će održati akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Karlovcu u šatoru na šetalištu dr. Franje Tuđmana (kod žabe).
Akcija u Karlovcu održat će se u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Karlovačke županije u sklopu obilježavanja 150 godina karlovačkog vatrogastva kako bi zajedno sa Zakladom Ana Rukavina pomogli oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljem
Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.
Mole se potencijalni darivatelji da prilikom upisivanja drže razmak od 1.5 do 2 metra, da se koriste dezinficijensima koje će biti osigurani na ulazu te da ukoliko imaju bilo kakve simptome poput respiratornih problema/infekcija, povišene tjelesne temperature i sl. da, zbog sigurnosti svih ostalih, propuste ovu akciju. Svi zainteresirani građani koji nisu u mogućnosti doći na ovu akciju na internetskoj stranici Zaklade Ana Rukavina mogu pronaći točne lokacije i radno vrijeme osam transfuzijskih centara u Republici Hrvatskoj u kojima je trajno omogućen upis u Hrvatski registar.
Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 60.847 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 132 oboljele osobe u Hrvatskoj i inozemstvu.
Vidimo se!

Posted in Akcije upisa u Hrvatski registar, Novosti.