Dodjela nagrada Grada Zagreba

Povodom Dana grada Zagreba danas je održana svečana sjednica Gradske skupštine i Gradskog poglavarstva te dodjela nagrada Grada Zagreba u Staroj gradskoj vijećnici.

Ovako portal Javno.hr prenosi događanja sa svečane sjednice i dodjele nagrade grada Zagreba:

Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Skupštine Tatjana Holjevac koja se zahvalila svim izaslanicima stranih zemalja, Vlade, Hrvatskog sabora, Grada i mnogim drugima što su se odazvali pozivu. Predsjednica je održala i govor u kojem je ukazala na povijesnu vrijednost i značenje grada.

– Zagreb nije samo administrativno središte od 1776. godine, kada se hrvatska vlada preselila u naš grad već je metropola po svojim intelektualnim, kulturnim, obrazovnim, znanstvenim, sportskim i drugim potencijalima – rekla je Holjevac.

Ljubav prema matrici

Gradonačelnik Milan Bandić ukazao je na značajne korake koje su on i njegovi namještenici uveli kroz svoj mandat istaknuvši pritom Domovinski i most Jarun, Zagrebački holding, proširenje Ljubljanske avenije, izgradnju vrtića, garaža, rješenje Donjeg grada i mnoge druge projekte koji su se ostvarili ili su u planu za izvršenje.

– Obnova Donjeg grada iziskuje ogromna sredstva, pa bez privatnog kapitala u partnerstvu s Gradom to neće biti moguće realizirati. No, nitko ne može voljeti maticu Donjega grada kao dokazani gradonačelnik- napomenuo je u govoru Bandić.

Na dodjeli su govore održali i predsjednik Gradskog parlamenta u Bruxellesu Eric Tomas, te gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac.

Nagrade Grada Zagreba

Nagrade Grada Zagreba za posebna dostignuća dobili su HEP – Operater distribucijskog sustava d.o.o., Knjižnice Grada Zagreba i Tehnika d.d., teatrolog Nikola Batušić, posmrtno, novinarka Ana Rukavina Erceg, arhitekt Grozdan Knežević, ravnateljica Dječjeg vrtića “Ivana Brlić-Mažuranić” Mira Božić, voditelj Instituta građevinarstva Hrvatske Petar Đukan, znanstvenice Gabrijela Kobrehel i Gorjana Lazarevski iz Plivina Istraživačkog instituta, operna pjevačica Ljiljana Molnar Talajić, teoretičar filma i redatelj Ante Peterlić, kulturni i javni djelatnik Vladimir Pezo, povjesničar Ivo Perić, glazbenik Miljenko Prohaska, sportaš Zlatko Šimenc, povjesničar umjetnosti Igor Zidić.

Akademik Nikola Batušić zahvalio je u ime svih nagrađenih, a Zagrebački kvartet završio je cijelu manifestaciju Gudačkim kvartetom br.1, skladatelja Franje Krežme.

Od srca čestitamo svim dobitnicima i najljepše zahvaljujemo na ukazanom povjerenju našeg Grada Zagreba i naravno, građana.

Posted in Novosti.