Kontinuirani upisi u Registar u transfuzijskim centrima u devet hrvatskih gradova

Na press konferenciji održanoj danas povodom Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva koji se obilježava 26. svibnja, Zaklada Ana Rukavina i Ministarstvo zdravlja su najavili novu mogućnost upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u transfuzijskim centrima u devet hrvatskih gradova.

Zaklada Ana Rukavina osnovana je prije šest godina, nakon Aninog preranog odlaska, s namjerom da se izvrši Anina misija; da ne bude više malih ćelavih glavica, odnosno, da se stvori respektibilan nacionalni Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i na taj način pruži šansa za ozdravljenje oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnicima s teškim oštećenjima koštane srži.

Skromnih 150 članova Registra od početka rada Zaklade do danas, povećalo se na 39 381 potencijalnog darivatelja, a osnovali smo i javnu Banku krvi iz pupkovine „Ana Rukavina“ u koju je od osnutka na Anin rođendan, 28. ožujka 2007., pohranjeno 5 000 transplantata matičnih stanica krvi iz pupkovine.

Na inicijativu Zaklade Ana Rukavina, Ministarstvo zdravlja organiziralo je kontinuirano prikupljanje uzoraka za Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u devet transfuzijskih centara u Republici Hrvatskoj, a to su: Zagreb, Osijek, Varaždin, Slavonski Brod, Pula, Rijeka, Zadar, Split i Dubrovnik.

  1. Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, Odsjek za NAT testiranje, Petrova 3 – Zagreb
  2. KB Osijek, Odjel za transfuzijsku medicinu, Huttlerova 4 – Osijek
  3. OB „Dr. Josip Benčević“, Štampara 42 – Slavonski Brod
  4. KBC Rijeka, Klinički zavod za transfuzijsku medicinu, Krešimirova 42 – Rijeka
  5. OB Pula, Djelatnost za transfuziologiju, Negrijeva 6 – Pula
  6. KBC Split, Spinčićeva 1 – Split
  7. OB Zadar, Služba za transfuzijsku medicinu, B- Peričića 5 – Zadar
  8. OB Varaždin, I. Meštrovića bb – Varaždin
  9. OB Dubrovnik, Roka Mišetića bb

Naravno, uz ovih devet transfuzijskih centara u devet gradova, svi zainteresirani, moći će se i dalje upisivati u Registar u KBC-u Zagreb (Rebro), Kišpatićeva 12 na Zavodu za tipizaciju tkiva (zelena zgrada, suteren, soba br. 9) svakim radnim danom od 8 do 14 sati.

 

Posted in Novosti.