Rođendan Ane Rukavine – sjećanje na našu heroinu

Na njezin 34. rođendan, svi koji su je voljeli danas se prisjećaju Ane Rukavine Erceg!

Na Anin rođendan prije četiri godine sredstivma i naporima Zaklade Ana Rukavina otvorena je u Hrvatskoj prva javna Banka matičnih stanica krvi iz pupkovine. Otvaranjem javne Banke otvoren je put i za otvaranje prve Banke za pohranu matičnih stanica za obiteljsku pohranu, tako da danas u Hrvatskoj postoje dvije vrste banaka za pohranu matičnih stanica iz pupkovine, dobrovoljna javna koja nosi ime “Ana Rukavina” i obiteljska, odnosno banka umbilikalne krvi za vlastite potrebe. Obje banke nalaze se u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

Javna banka je neprofitna ustanova i pohranjuje krv iz pupkovine za opću dobrobit. Javne Banke su povezane u međunarodnu mrežu pa pohranjeni transplantati mogu biti korišteni za liječenje bolesnika širom svijeta dok se u obiteljskim bankama pohranjuje krv iz pupkovine za osobne potrebe kako bi u slučaju potrebe bile iskorištene u liječenju članova obitelji. Javne banke krvi iz pupkovine dostavljaju podatke o raspoloživim transplantatima nacionalnim Registrima dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica koji su povezani u međunarodnu mrežu.

Kada nekom bolesniku zatreba liječenje transplantacijom krvotvornim matičnim stanicama, pretražuju se Registri. Kad se krv iz pupkovine obradi, testira/tipizira i pohrani dostupna je svakom bolesniku u Hrvatskoj ili u svijetu. Krv iz pupkovine je označena jedinstvenim identifikacijskim brojem i prijavljena u nacionalni i internacionalni registar koštane srži i krvi iz pupkovine. Šanse da donirana krv bude izdana je 15 % nakon što prođe deset godina od uvrštenja u Registar.

Obiteljska banka, odnosno banka krvi iz pupkovine za vlastite potrebe, ne ulazi u dobrovoljni Registar krvi iz pupkovine, jer nije namijenjena za liječenje drugih osoba osim članova obitelji.

 

 

 

 

Posted in Novosti.