Photo by: https://worldmarrowdonorday.org/

Svjetski dan darivatelja koštane srži

Dragi naši, Svjetski dan darivatelja koštane srži se od 2015. godine obilježava svake treće subote u rujnu s ciljem zahvale svim darivateljima i potencijalnim darivateljima diljem svijeta koji pomažu oboljelim osobama kako bi dobili svoju priliku za život te podizanja svijesti o važnosti upisa u nacionalne registre darivatelja krvotvornih matičnih stanica kojim možemo spasiti nečiji život.

Od početka rada Zaklade Ana Rukavina do danas u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica upisalo se 60.250 potencijalnih darivatelja, od kojih je 55.324 uzorka HLA tipizirano, te je, prema izvješću Svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide) za 2014. godinu (zadnji dostupni podaci), Republika Hrvatska postala 11. država u svijetu prema broju upisanih u registar na 10.000 stanovnika. Također, Republika Hrvatska 8. je država na svijetu s obzirom na broj pohranjenih doza krvi i pupkovine (3.387 doza) na 10.000 stanovnika u javnu Banka krvi iz pupkovine Ana Rukavina.

95 plemenitih ljudi koji su se od kraja 2006. godine priključili Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica kako bi pomogli oboljelima, odazvali su se pozivu da nepoznatim ljudima pruže priliku za život. 64 transplantata pružila su nadu u ozdravljenje oboljelim osobama u Hrvatskoj dok je 31 oboljela osoba iz inozemstva dobila priliku za život zahvaljujući nesebičnim ljudima iz Hrvatskog registra DDKMS.

Hrabrost, nesebičnost i veliko srce 95 ljudi, heroina i heroja iz Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, pružili su ruku spasa 95 osoba i njihovih obitelji diljem Hrvatske i svijeta.

Hvala im od srca!

Posted in Novosti.